Агрохолдинг «Мрія» озброївся безпілотником Фронтмен «Бумбоксу» Андрій Хливнюк під час концерту у Тернополі: «Щастя – можливість жити і робити, не озираючись, свою справу» (фото) На Тернопільщині 16-річний юнак згвалтував 8-річного хлопчика У ЦНАПі Тернополя видають водійські посвідчення  Тернопільщина і сицилійська провінція Агрідженто можуть співпрацювати у напрямку туризму (фото) За парковку тернополяни можуть розплатитися за допомогою мобільного телефону Тернополяни можуть оформлювати ДТП онлайн У Тернополі порушник нахабно пив пиво перед копами У Тернополі рятували самогубця, який привселюдно грозився покінчити з собою Як тернопільські водії за ніч втрачали колеса від своїх автівок На Тернопільщині масово перевірятимуть водіїв маршруток Неподалік столиці у чоловіка відібрали рибний трофей Унікальну сенсорну кімнату для дітей відкрили на Тернопільщині (фото) Папа Римський дав доручення священику з Тернопільщини (фото) Як Степан Барна підписував договір з сімейним лікарем (відео)

ТОП-10 рецептів приготування куті на Святвечір


кутя святвечір РіздвоСьогодні у різних куточках України люди споживатимуть святу вечерю. Після появи першої зірки родина збереться за столом, де однією з головних страв стане кутя. Тому, пропонуємо кілька варіантів для її приготування.

Кутя традиційна «Українська»
Інгрідієнти: на 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску.
Спосіб приготування: підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип’ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

Кутя з пшениці

Інгредієнти: 1 склянка пшениці, 0,5 склянки маку, 0,5 склянки волоських горіхів, 0,5 склянки родзинок, 10 шт. кураги, мед за смаком

Спосіб приготування: до відвареної пшениці додаємо подрібнені горіхи, курагу й родзинки. Кладемо перетертий з цукром мак. Перемішуємо і приправляємо медом.

Порада: родзинки в куті мають властивість розбухати і втрачати смак, тому, якщо кутя готується про запас, родзинки потрібно додавати по мірі поїдання. А для того, щоб мед не втратив своїх цілющих якостей, його необхідно додавати тоді, коли пшениця трохи охолоне.

Кутя рисова

Інгрідієнти: рис – 2 склянки, арахіс в шоколаді -100 г, сирий арахіс – 100 г, цукати – 100 г, мак – 30-50 г, цукор за смаком.

Спосіб приготування: рис пропарений ретельно промиваємо і заливаємо 4 склянками води. Варимо до готовності, потім охолоджуємо. Мак мелемо на кавомолці або перетираємо в ступці, заливаємо окропом. Змішуємо відварений пропарений рис, цукати, сирий арахіс і мак з цукром. Додаємо арахіс в шоколаді, шоколадна глазур якого зробить кутю красивого коричневого кольору. Акуратно перемішуємо всі інгредієнти і при необхідності додаємо цукор за смаком.

Кутя з ячменю

Інгредієнти: 0,5 склянки ячменю, 6 склянок води, 4 ст. л. цукру або меду, 275 г замороженої малини, 0,5 склянки родзинок, 1 склянка вишні з компоту (видалити кісточки) або інших ягід з варення.

Спосіб приготування: у великій мисці замочити зерно ячменю у воді на ніч. Після замочування воду не зливати. Після варити ячмінь в каструлі на слабкому вогні 1 годину. Потім додати цукор або мед, малину, родзинки і варити ще 30 хвилин. Додати вишню і варити ще 15 хвилин, або поки не вийде досить густа каша. Охолодити в холодильнику і подавати в холодному вигляді.

Кутя з пшеничної крупи (швидко готується)

Інгрідієнти: пшенична крупа – 1 склянка, мак – 70 г, родзинки – 1-2 ст. л., мед – 1 ч. л., курага, волоські горіхи і цукор за смаком.

Спосіб приготування: мак заливаємо окропом і даємо деякий час настоятися. Після цього пропускаємо через м’ясорубку (можна так само подрібнити його в блендері або перетерти в ступці). Варимо пшеничну крупу в співвідношенні 1:3 до готовності, близько 20 хвилин. Родзинки промиваємо, горіхи дрібно рубаємо або подрібнюємо у блендері. Змішати всі інгредієнти для куті з пшеничної крупи. Перемішуємо, зверху кутю прикрашаємо курагою.

Кутя перлова

Інгрідієнти: перлова крупа – 200 г, мак – 150 г, очищені горіхи – 50 г, мед і цукор за смаком, вершки – 0,5 склянки.

Спосіб приготування: перлову крупу промиваємо і заливаємо водою в співвідношенні 1:3. Варимо перловку до готовності, як вказано на упаковці, після цього охолоджуємо кашу. Мак заварюємо окропом і варимо до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відціджуємо і перекручуємо через м’ясорубку або ж перетираємо в ступці. Для того щоб родзинки розм’якли їх попередньо запарюємо в окропі 5-10 хвилин. Мак додаємо до перлової каші, додаємо подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Ретельно перемішуємо всі складові куті з вершками. Кутю подаємо на різдвяний стіл охолодженою.

Кутя з рису та варення
Інгрідієнти: 1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Спосіб приготування: рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.
З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип’яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

Читайте також: На Святвечір прогнозують різке похолодання

Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

Інгрідієнти: 250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком.

Спосіб приготування: рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Інгрідієнти: півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення.

Спосіб приготування: у великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.

Кутя з сухофруктами і малиною

Інгрідієнти: 2 склянки цільних зерен пшениці або рису, півсклянки чи третину (за смаком) меду, сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку, родзинки і (або) сушена малина чверть склянки.

Спосіб приготування: помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Все варити ще хвилини дві. Додати мед і залишити на 1-2 години.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу ternopillive@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до наших груп і сторінок у ВКонтакті і Фейсбук.





Loading...

Loading...



Далучайтесь до наших спільнот у соцмережах і будьте в курсі усіх актуальних новин Тернопілля!