10 цікавих рецептів страв з гречки, які можна приготувати вдома
Вт. 25 Січня 2022

ТЕМИ ТИЖНЯ

gazpostach

10 цікавих рецептів страв з гречки, які можна приготувати вдома

В Україні під час карантину через поширення нового коронавірсу багато українців активно здійснювали покупки продуктів у супермаркетах, швидко зникали з поличок крупи, зокрема – гречка. У зв’язку з цим, журналістка 032.ua пропонує добірку рецептів, які можна приготувати вдома, щоб урізноманітнити раціон та позбутися запасів. 

Солодка гречана каша з бананом і ківі

Фото: солодка гречана каша / stravy.net

Інгредієнти:

  • 1 склянка гречаної крупи;
  • 2 склянки холодної води;
  • 0,5 склянки свіжого молока;
  • 3 г сілі; 
  • 5 г цукру; 
  • 35 г вершкового масла;
  • 2 банани; 
  • 1 ківі; 

Спосіб приготування: гречану крупу перебрати і промити, у пательні розтопити вершкове масло і викласти у нього підготовлену крупу. Обсмажувати, помішуючи, 3-4 хв до смачного запаху. Воду довести до кипіння, розчинити в ній сіль і всипати підсмажену гречку. На великому вогні довести до кипіння,  далі знизити вогонь до мінімального і готувати під кришкою приблизно 15 хвилин. Додати молоко, цукор і один почищений і нарізаний невеликими кубиками банан. На середньому вогні довести до кипіння, проварити хвилину, зняти з вогню і залишити під кришкою на 10 хвилин. Подавати, прикрасивши шматочками банану та ківі.

Гранола із гречки

Фото: гранола з гречки / фото з відкритих джерел

Інгредієнти:

  • 1/2 склянки гречаної гречаної крупи;
  • 1/2 склянки мигдалю;
  • 1/2 чашки кунжуту (чорний або білий або обидва);
  • 1/4 чашки нарізаних фініків;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 чайна ложка кориці;
  • 1 чайна ложка кмину;
  • 1/2 чайної ложки солі.

Спосіб приготування: розігрійте духовку до 190 ° C, вистеліть деко пергаментом. Змішайте всі інгредієнти в мисці, потім розкладіть суміш на підготовлений лист. Випікати в духовці до золотистого кольору, близько 20 хвилин, вийняти з духовки і дати охолонути.

Гречані оладки з печерицями – пісний рецепт

Фото: Гречані оладки з печерицями / stravy.net/

Інгредієнти:

  • 400 г гречки (вареної);
  • 200 г печериць;
  • 1 шт. цибуля;
  • 1 шт. яйце;
  • олія для смаження;
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.

Спосіб приготування: цибулю дрібно поріжте та обсмажте на олії до золотистого кольору, до неї додайте порізані печериці і смажте до випаровування всієї рідини. Печериці змішайте з гречкою і яйцем, посоліть і поперчіть за смаком. Гречану масу викладіть столовою ложкою на сковороду із розігрітою олією і обсмажте оладки з двох сторін до хрусткої скоринки.

Гречаник з домашнім сиром

Фото: Гречаник з домашнім сиром / stravy.net

Інгредієнти:

  • 2 склянки гречаної крупи;
  • 2 склянки окропу ;
  • 0,5 кг домашнього сиру;
  • 2 шт яйця;
  • 3 ст ложки вершкового масла;
  • цукор, ванільний цукор і сіль – за смаком;
  • панірувальні сухарі – для посипання форми.

Спосіб приготування: гречку добре промийте, висипте в каструлю, залийте окропом, закрийте кришкою і залиште на 2 години. Відкиньте гречку на сито, потім пересипте назад в каструлю, додайте вершкове масло. Накрийте кришкою і залиште на 10 хвилин, додайте 1 яйце. Сир збийте з цукром, ванільним цукром і одним яйцем до пишної однорідної маси. З’єднайте гречку і сирну масу, ретельно перемішайте, викладіть гречано-сирну масу у форму, змащену вершковим маслом і посипану панірувальними сухарями. Запікайте 30 хв при температурі 180 °C. 

Гречаники з м’ясом в мультиварці

Фото: Гречаники з м'ясом в мультиварці / stravy.net

Інгредієнти:

  • 1 склянка відвареної гречаної крупи;
  • 2 курячих яйця;
  • 3 цибулини;
  • спеції;
  • 500 грам будь-якого фаршу;
  • трохи соняшникової олії;
  • сметана.

Спосіб приготування: пропустіть через м’ясорубку очищений часник з цибулею і відварну гречку, перемішайте з будь-яким фаршем, додайте до отриманої маси спеції, сіль і курячі яйця. знову все перемішайте. Формуйте котлети з фаршу та обсмажуйте в мультиварці по 20 хвилин з кожного боку в режимі “випічка”. Коли котлети будуть готові, залийте їх сметаною і залиште 30 хвилин у режимі “гасіння”.

Гречаний салат з перепелиними яйцями

Фото: Гречаний салат з перепелиними яйцями / stravy.net

Інгредієнти:

  • 170 г гречки;
  • 200 г помідорів черрі;
  • 8 шт. перепелиних яєць;
  • 250 г моцарелли;
  • листя салату – за смаком;
  • 80 г домашнього майонезу;
  • 100 г сметани або натуральногог йогурту;
  • 1,5 ст. ложки негострої гірчиці;
  • 0,5 ч. ложки солі. 

Спосіб приготування: гречку відваріть до м’якості, відваривши перепелині яйця, остудіть їх і очистіть. На дно тарілки для салату викладіть подрібнене салатне листя, перемішайте гречку, розрізані навпіл помідори черрі і половинки кульок моцарелли. Зверху викладіть ще один шар салатного листя. Приготуйте соус, перемішавши всі інгредієнти, полийте ним салат. 

Голубці з картоплею і гречкою

Фото: Голубці з картоплею і гречкою / stravy.net

Інгредієнти:

  • 1 шт. капусти;
  • 2 кг картоплі;
  • 250 г гречки;
  • 3-4 шт цибулі;
  • 3-4 зубці часника;
  • 3-4 ст. ложки олії;
  • 1-2 шт лаврового листа;
  • 1,5-2 л. грибного бульйону або води;
  • чорний мелений перець та сіль: за смаком.

Спосіб приготування: листки капусти зваріть у підсоленій воді, сиру картоплю помийте і почистіть, після чого натріть на тертці і добре відтисніть, щоб позбутися зайвої рідини, помиту гречку варіть до готовності. Цибулю та часник дрібно наріжте, підсмажте на олії до золотистого кольору й вимішайте з картоплею та гречкою, потім посоліть і поперчіть начинку за смаком. Розкладіть фарш на капустяне листя і загорніть голубці. Складіть їх у вогнетривку посудину, покладіть лавровий листок, залийте грибним бульйоном або водою і ще трохи підсолити. Поставити в духовку на годину-півтори. Подавати голубці гарячими, поливши олією.

Гречані котлети з сиром і шпинатом 

Фото: Гречані котлети з сиром і шпинатом / milkalliance.com.ua

Інгредієнти:

  • 2 склянки гречки;
  • 200 г тертого сиру;
  • 100 г свіжого шпинату;
  • 2 яйця;
  • 3 зуб. часнику;
  • щіпка червоного перцю;
  • сіль – за смаком;
  • 2 ст. л. свіжого або сушеного кропу;
  • борошно або панірувальні сухарі;

Спосіб приготування: промийте та відваріть гречку та остудіть, потім з’єднайте її з яйцями, кропом, шпинатом, сіллю, перцем, сиром і подрібненим часником. Добре перемішайте і сформуйте котлети, обваляйте їх у борошні і панірувальних сухарях. Розігрійте рослинну олію на сковороді і обсмажте котлети на середньому вогні з обох сторін.

Гречана ковбаса

Фото: гречані ковбаски / Depositphotos

Інгредієнти:

  • 240 г гречки;
  • 700 г курячої печінки;
  • 100 г сала;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 ст.л. олії;
  • сіль, перець;
  • 1.5 м оболонки для ковбаси.

Спосіб приготування: до подрібненої печінки потрібно додати варену гречку, смажене сало з цибулею, спеції за смаком і тертий часник. Цією сумішшю потрібно начинити оболонку для ковбаси і поставити варитися на 20 хвилин, потім ковбасу слід підсмажити на сковороді до скоринки.

Гречка з сиром і яйцем

Фото: гречка з яйцем і сиром / goodhouse.com.ua

Інгредієнти:

  • 1 стакан гречки;
  • 5 шт яєць курячих; 
  • 200 г бринзи; 
  • 1,5 шт цибулина;
  • 1,5 ст. л. масло рослинне;
  • 2 склянки окропу;
  • Сіль, паприка, часник, перець – на ваш розсуд. 

Спосіб приготування: промийте крупу, викладіть ядра в глибоку каструлю та залийте окропом, посоліть, накрийте ємність кришкою, замотайте її в рушник і залиште на 1-2 год. Подрібніть сир невеликими кубиками, цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями, у сковороду влийте 1 ст. л. олії і викладіть цибулю, обсмажте впродовж 5-7 хв. На чистій сковороді підсмажте яйця, а приготовану гречку перекладіть на блюдо, додайте цибулю і половину подрібненої бринзи. Здобріть вміст страви прянощами, спеціями і сіллю. Потім на гречку викладіть смажені курячі яйця і сир, що залишився.


Джерело: 032.ua
















Отримуйте найсвіжіші новини у соцмережах:

Facebook

Twitter

Ознайомлений(а)