Не забудьте! Сьогодні важливий день для тернопільських господинь
Чт. 2 Липня 2020

ТЕМИ ТИЖНЯ

Не забудьте! Сьогодні важливий день для тернопільських господинь

пасхаДо Великодня залишилося зовсім мало часу, адже сьогодні – Чистий четвер. Цей день особливий, оскільки тернопільським господиням варто віднайти час для найважливішого –  випікання паски. Ми підготували декілька найкращих рецептів випікання головної Пасхальної страви.

Паски печуть у Страсну п’ятницю. Сьогодні випікання паски займає значно менше часу. Достатньо в середу звечора замісити тісто, розвівши в магазинних дріжджах, і покласти його в тепло, аби на ранок, щойно прокинувшись, можна було одразу замішувати паски і ставити їх у духовку.

Паска домашня святкова.

Розчинити: 100г борошна, 1 ст. молока. Нагріти молоко до 70С, вимкнути вогонь і повільно всипати борошно, безперервно помішуючи. Остудити до 30С.

Опара: 1ст.молока, 100г борошна, 20г дріжджів

  • Дріжджі розчинити в теплому молоці
  • Змішати з остиглої заваркою і залишити бродити на 1 годину.

Тісто: 800г борошна, 1г солі, 250г цукру, 200г вершкового масла, 10 жовтків, 3 білки, 25г коньяку, 1 ч.л. шафранної настоянки (за бажанням), 100г родзинок, 25г цукатів (за бажанням), 1 ст.л. лимонної цедри (за бажанням), 1 ст.л. ванільного цукру

  • Додаємо до опари 250 борошна, добре перемішуємо і залишаємо бродити на 1 годину
  • Жовтки збити до білого кольору з цукром і сіллю. Половину жовтків влити в опару, додати 250г борошна і дати підійти на одну годину.
  • Долити решту жовтків, білки не збивати, додати 300г борошна, молоко, якщо треба, і місити тісто, поки не буде відставати від рук.
  • У готове тісто вмішати вершкове масло, коньяк, і прянощі. Залишити тісто киснути ще на одну годину.
  • Тісто обім’яти, вмішати в нього 2/3 родзинки і цукати, дати тісту підійти впродовж 1 години.
  • Розділити тісто на частини, обім’яти, викласти у форми до половини, засипати зверху рештою родзинок і цукатами і дати піднятися на 2/3 форми.

Пекти при температурі 180С протягом 45 хв. Після того, як паска охолоне її глазурують.

 

 Паска шоколадна.

Інгредієнти: сир – 500 г, вершкове масло – 50 г, сметана – 0,5 склянки, цукрова пудра – 50 г, шоколад – 50 г,

Спосіб приготування: Шоколад натерти на дрібній тертці й змішати з цукровою пудрою. Сир протерти через сито або пропустити через м’ясорубку. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. У протертий сир додати сметану й добре перемішати. Потім додати масло і ще раз добре перемішати. Додати в сирну масу тертий шоколад із цукровою пудрою і ще раз добре перемішати до отримання однорідної маси.

Змочену водою форму для паски або друшляк застелити марлею або бавовняною серветкою й викласти сирну масу в пасочницю (іншу форму). Зверху прикрити марлею або серветкою, притиснути вантажем і залишити під ним на 12-24 години. Саму пасочницю необхідно поставити в тарілку, бо в тарілку стікатиме зайва сироватка.

Готову паску обережно вийняти з форми, зняти марлю, викласти на блюдо і прикрасити цукатами або мармеладом.

Джерело

 








Загрузка...



Loading...



Отримуйте найсвіжіші новини у соцмережах:

Facebook

Twitter

Ознайомлений(а)